مقایسه SSD و HDD: کدام حافظه ذخیره‌سازی برای شما مناسب‌تر است؟

مقایسه هارد HDD با SSD

آیا به دنبال ارتقای سیستم خود هستید و نمی‌دانید بین SSD و HDD کدام را انتخاب کنید؟ در این مقاله، به بررسی تفاوت‌های کلیدی بین این دو نوع حافظه ذخیره‌سازی می‌پردازیم تا به شما در تصمیم‌گیری آگاهانه کمک کنیم.

SSDها در کنسول‌های بازی مانند PlayStation 5 و Xbox Series X نیز به‌کار رفته‌اند و سرعت بارگذاری بازی‌ها و دسترسی به داده‌ها را به طور چشمگیری افزایش می‌دهند. این فناوری که در تلفن‌های همراه و تبلت‌ها نیز استفاده می‌شود، به دلیل نداشتن قطعات متحرک، نسبت به هارد دیسک‌های سنتی (HDD) از مقاومت بیشتری برخوردار است.

SSD در مقابل HDD: کدام یک برای شما مناسب‌تر است؟

در این راهنما، تمام نکات مهم در مورد فناوری‌های SSD و HDD را بررسی می‌کنیم تا به شما در درک بهتر این دو فناوری و انتخاب مناسب‌ترین گزینه کمک کنیم، چه قصد خرید داشته باشید و چه صرفاً می‌خواهید دانش خود را افزایش دهید.

مقایسه اولیه SSD و HDD

SSDها (Solid State Drive) از حافظه‌های فلش تشکیل شده‌اند که فاقد قطعات متحرک هستند. این فناوری مشابه حافظه داخلی گوشی‌های هوشمند یا فلش مموری‌ها عمل می‌کند (اگرچه دقیقاً یکسان نیست). دسترسی به داده‌ها توسط یک پردازنده یکپارچه داخلی کنترل می‌شود.

HDDها (Hard Disk Drive) از دیسک‌های چرخان و یک هد خواندن/نوشتن استفاده می‌کنند که به صورت فیزیکی روی دیسک قرار می‌گیرد و داده‌ها را اسکن می‌کند. این مکانیزم، صدایی را ایجاد می‌کند که هنگام کار کردن کامپیوترهای قدیمی‌تر شنیده می‌شود.

اگرچه SSDها مزایای زیادی نسبت به HDDها دارند، اما تا همین اواخر، قیمت آن‌ها برای فضای ذخیره‌سازی یکسان، به‌طور قابل توجهی بالاتر بود. امروزه، این تفاوت قیمت کاهش یافته و همین امر باعث شده است که لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های رومیزی بیشتری با SSD به بازار عرضه شوند.

امروزه، علاوه بر کنسول‌های بازی نسل جدید، SSDها به‌دلیل مزایایی که دارند، در اکثر لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند. HDDها همچنان در درایوهای اکسترنال و ذخیره‌سازی تحت شبکه (NAS) محبوب هستند. با این حال، قابلیت‌های SSDها به سرعت در حال پیشرفت است.

سرعت و عملکرد SSD و HDD

سرعت، مهم‌ترین مزیت SSDها است. SSDها بسیار سریع‌تر از HDDها عمل می‌کنند. سرعت دقیق SSD به کاری که در حال انجام آن هستید و نحوه دسترسی شما به داده‌ها بستگی دارد.

به همین دلیل است که SSDها در کنسول‌های بازی استفاده می‌شوند، زیرا مقادیر زیادی از داده‌ها باید به‌طور مداوم خوانده و نوشته شوند. شرکت‌های سونی و مایکروسافت در مورد استانداردهای ذخیره‌سازی کنسول‌های جدید خود بسیار دقیق عمل کرده‌اند.

به‌عنوان مثال، سونی سرعت انتقال داده بالایی را در درایو پلی‌استیشن 5 خود ارائه می‌دهد که می‌تواند 5.5 گیگابایت در ثانیه را انتقال دهد و برای داده‌های فشرده به 8 یا 9 گیگابایت در ثانیه می‌رسد.

سونی قصد دارد یک درایو 825 گیگابایتی را در پلی‌استیشن 5 ارائه دهد، در حالی که مایکروسافت از درایو یک ترابایتی در ایکس‌باکس سری X استفاده می‌کند. هر دو SSD بر اساس حافظه NVMe (Non-Volatile Memory Express) طراحی شده‌اند و سفارشی هستند.

هر دو کنسول قابلیت ارتقا دارند، اما پلی‌استیشن 5 از یک SSD استاندارد از نوع NVMe پشتیبانی می‌کند (البته این موضوع باید توسط سونی تأیید شود).

باز کردن برنامه‌ها، ویرایش ویدیوها، مرور وب‌سایت‌ها و گوش دادن به موسیقی در لپ‌تاپ‌ها با SSD بسیار سریع‌تر انجام می‌شود.

برخی از رایانه‌ها از یک SSD کوچک در کنار HDD استفاده می‌کنند تا سیستم عامل را اجرا کنند. با استفاده از SSD، بوت شدن کامپیوتر بسیار سریع‌تر انجام می‌شود. تعویض HDD قدیمی با یک SSD جدید، تفاوت چشمگیری را ایجاد می‌کند.

اگر سریع‌ترین رایانه ممکن را می‌خواهید، به یک کامپیوتر با SSD نیاز دارید. البته، هارد دیسک فقط یک جزء است و اگر سایر سخت‌افزارهای داخلی در سطح SSD نباشند، عملکرد آن محدود می‌شود.

قابلیت اطمینان و طول عمر: SSD در مقابل HDD

SSDها فاقد قطعات متحرک هستند. آن‌ها از حافظه فلش برای ذخیره داده‌ها استفاده می‌کنند که باعث افزایش عملکرد و طول عمر آن‌ها نسبت به HDDها می‌شود.

HDDها دارای قطعات متحرک و صفحات مغناطیسی هستند، به این معنی که با گذشت زمان و استفاده بیشتر، مستعد فرسودگی و خرابی هستند.

مقایسه طول عمر هارد HDD با SSD
مقایسه طول عمر هارد HDD با SSD

زمان دسترسی: SSD در مقابل HDD

زمان دسترسی در SSDها بین 30 تا 100 میکروثانیه است که تقریباً 100 برابر سریع‌تر است. این سرعت دسترسی سریع‌تر، اجرای سریع‌تر برنامه‌ها را به همراه دارد، به‌ویژه برای برنامه‌هایی که به مقادیر زیادی از داده‌ها دسترسی دارند، مانند سیستم‌عامل.

زمان دسترسی به داده‌ها در یک HDD معمولی حدود 5000 تا 10000 میکروثانیه است.

قیمت SSD و HDD

قیمت SSDها به ازای هر مگابایت، نسبت به HDDها بالاتر است. رایانه‌های رومیزی ممکن است دارای یک یا چند HDD برای ذخیره‌سازی ثانویه ارزان‌تر باشند.

HDDها به‌طور قابل توجهی ارزان‌تر از SSDها هستند، به‌خصوص برای درایوهایی با ظرفیت بیش از یک ترابایت.

اگرچه SSDهای بزرگ وجود دارد، اما SSDهایی با ظرفیت بیش از یک ترابایت معمولاً خارج از محدوده قیمت اکثر افراد هستند. در مقابل، چندین هارد دیسک با ظرفیت ترابایت با قیمت‌های بسیار مناسب در دسترس هستند.

مصرف انرژی: SSD در مقابل HDD

SSDها نسبت به HDDها از برق کمتری استفاده می‌کنند. این به معنای کاهش هزینه‌های انرژی در طول زمان و افزایش عمر باتری لپ‌تاپ است.

HDDها به‌دلیل وجود قطعات متحرک و نیاز به چرخش دیسک‌ها، نسبت به SSDها انرژی بیشتری مصرف می‌کنند.

نویز: SSD در مقابل HDD

SSDها به دلیل نداشتن قطعات متحرک، هیچ صدایی تولید نمی‌کنند.

HDDها با صفحات چرخان و هد خواندن/نوشتن متحرک، می‌توانند یکی از پر سر و صداترین اجزای رایانه شما باشند.

اندازه و ابعاد: SSD در مقابل HDD

SSDها در اندازه‌های مختلفی مانند 2.5، 1.8 و 1 اینچ موجود هستند که فضای بیشتری را در رایانه‌ها، به‌ویژه رایانه‌های رومیزی یا سرورها، در اختیار قرار می‌دهند.

HDDها معمولاً در اندازه‌های 3.5 و 2.5 اینچ برای رایانه‌های رومیزی و لپ‌تاپ‌ها موجود هستند و گزینه‌ای برای موارد کوچک‌تر وجود ندارد.

مقایسه اندازه هارد HDD با SSD
مقایسه اندازه هارد HDD با SSD

تولید گرما: SSD در مقابل HDD

SSDها به دلیل نداشتن قطعات متحرک و ماهیت حافظه فلش، گرمای کمتری تولید می‌کنند که به افزایش طول عمر و قابلیت اطمینان آن‌ها کمک می‌کند.

HDDها به دلیل وجود قطعات متحرک، گرما تولید می‌کنند که ممکن است در طول زمان به دستگاه‌های الکترونیکی آسیب برساند. بنابراین، افزایش گرما، پتانسیل آسیب به دستگاه را افزایش می‌دهد.

مغناطیس: SSD در مقابل HDD

SSDها از مغناطیس استفاده نمی‌کنند. از آن‌جایی که هارد دیسک‌ها برای نوشتن اطلاعات روی صفحات از مغناطیس استفاده می‌کنند، ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض میدان‌های مغناطیسی قوی، اطلاعات آن‌ها پاک شود.

مقایسه SSD و HDD از منظرهای دیگر

SSDها به دلیل نداشتن قطعات متحرک، نسبت به HDDها بادوام‌تر هستند. اگر لپ‌تاپ شما از روی میز بیفتد، این موضوع را متوجه خواهید شد. SSDها معمولاً بیشتر دوام می‌آورند، اما تعداد چرخه‌های خواندن/نوشتن در آن‌ها محدود است. این چرخه‌ها معمولاً سال‌ها دوام می‌آورند، بنابراین نیازی نیست نگران آن باشید.

SSDها فشرده‌تر نیز هستند که آن‌ها را به یک انتخاب عالی تبدیل می‌کند، زیرا لپ‌تاپ‌ها روز به روز باریک‌تر می‌شوند. علاوه بر این، SSDها نسبت به HDDها توان کمتری مصرف می‌کنند، به این معنی که عمر باتری لپ‌تاپ شما افزایش می‌یابد.

با وجود تمام این نکات مثبت در مورد SSDها، چرا هنوز از HDDهای قدیمی استفاده می‌شود؟ به دو دلیل. اول اینکه شما می‌توانید از یک هارد دیسک سنتی با فضای ذخیره‌سازی بسیار بیشتر استفاده کنید (به 4 ترابایت و بالاتر فکر کنید)، در حالی که SSDها معمولاً به این مقدار از فضا نمی‌رسند.

HDDها برای رایانه‌های رومیزی بزرگ، درایوهای اکسترنال (که باید حجم زیادی داشته باشند) و درایوهای NAS تحت شبکه بسیار عالی هستند.

مسئله دوم، قیمت است. وقتی صحبت از قیمت به ازای هر گیگابایت باشد، HDDها همچنان در صدر قرار دارند. امروزه، بیشتر افراد فایل‌های خود را در فضای ابری ذخیره می‌کنند، بنابراین فضای ذخیره‌سازی روی رایانه از اهمیت کمتری برخوردار است. با این حال، HDDها با پول کمتر، داده‌های بیشتری را نگه می‌دارند.

کدام یک برای شما بهتر است؟

شکی نیست که در حال حاضر، SSD فناوری برتر است. سریع‌تر و قابل اطمینان‌تر است و انرژی کمتری نسبت به HDDها مصرف می‌کند. اکثر رایانه‌های مدرن با حداقل یک SSD ساخته می‌شوند.

همچنین ممکن است با رایانه‌هایی سروکار داشته باشید که درایوهای ترکیبی (هیبریدی) دارند. در این نوع درایوها، از یک SSD کوچک برای مهم‌ترین داده‌ها (یا داده‌هایی که باید مرتباً در دسترس باشند) و از یک HDD برای بقیه داده‌ها استفاده می‌شود. از نظر سیستم عامل، این فقط یک درایو است.

HDDها همچنان وجود دارند و فعلاً از بین نمی‌روند. اگر به بیشترین فضای ذخیره‌سازی با کمترین قیمت ممکن نیاز دارید، ارزش دارد که این نوع حافظه‌ها را در نظر بگیرید. اگر یک درایو اکسترنال بزرگ برای رایانه خود می‌خواهید، احتمالاً HDD بهترین گزینه خواهد بود.

با این حال، واضح است که SSDها گزینه بهتری برای محاسبات و کنسول‌های بازی در حال حاضر و آینده هستند و با افزایش فروش SSDها، قیمت آن‌ها نیز کاهش خواهد یافت.